Podrobnosti

Ptice jezer, njihova vrnitev (Birds of the Lakes Return) – napovednik / official trailer

Film Ptice jezer, njihova vrnitev (Birds of the Lakes Return) prikaže, kako so se v nekoč zaradi industrije uničeno okolje znova vrnile ptice.

 

Jezera v okolici Velenja, ki so geografsko središče filma, so nastala kot posledica posedanja tal nad rovi premogovnika.

Vse okrog nas so. Živobarvne in nevpadljive, prepirljive in igrive, velike in majhne. V nenehnem boju za obstanek. Iščejo hrano, partnerje in prostor za gnezdenje, skrbijo za mladiče. Živijo le lučaj od nas, a o njih ne vemo skoraj nič. Mnoge nam nikoli ne pridejo pred oči.

Spremljamo jih skozi enoletno obdobje ‒ njihov boj za obstanek v zimskih razmerah, pomladni prihod selivk iz južnih prezimovališč, obdobje parjenja in gnezdenja, jesensko selitev in pripravo na zimo tistih vrst, ki se ne selijo.

Prikaz industrije, sredi katere se danes bohoti vse to življenje, daje filmu poseben pečat.

Premogovnik Velenje je začel obratovati konec 19. stoletja, sredi 20. stoletja pa je začela tu delovati še termoelektrarna, ki je povzročila hudo onesnaženje jezerske vode in izginotje življenja v njej.

Posledično so izginile tudi mnoge ptice. Po dolgotrajnem ekološkem sanacijskem programu, ki se je začel sredi 80. let, se je v vodo vrnilo življenje. Sčasoma so se vrnile tudi ptice, prišle so celo nekatere vrste, ki jih prej ni bilo.

Zgodba govori o tem, kako so se ptice vrnile v nekoč uničeno okolje in kako so se naselile celo vrste, ki jih prej tukaj ni bilo. Živijo na krajih, ki so po desetletjih uničevanja postali znova gostoljubni. Na krajih, kjer je industrija spremenila svoje nekdaj vseuničujoče lastnosti.

Film o primeru, kako lahko človek spremeni industrijsko območje v kraj, kjer lahko uspešno soobstajajo ptice in industrija.

Na nekoč močno onesnaženih Šaleških jezerih in v njihovi okolici so ornitologi doslej opazili več kot 200 vrst ptic. Nekatere, ki so bile včasih redke ali pa jih sploh ni bilo, so postale nekaj običajnega. Mnoge pridejo pred oči tudi popolnim nepoznavalcem. S svojim videzom in vsakodnevnimi skrbmi za preživetje lahko vzbujajo le čudenje. Morda bi se morali včasih iztrgati iz svojih misli in pogledati okoli sebe, pozabiti za trenutek na lastne težave in se predati tihemu občudovanju.

Dokumentarni film je odličen prikaz, kako lahko človek, nekoč od industrije uničeno območje spremeni v prijazno okolje, kamor se vrne življenje.

Matej Vranič je dve leti s kamero spremljal življenje ptic, ki naseljujejo jezera in okolico. Zahtevno delo je uspešno opravil zahvaljujoč več kot 30-letnemu zasebnemu zanimanju za živalski svet in 20-letnemu poklicnemu ukvarjanja s snemanjem in fotografijo; med drugim je objavil številne reportaže v reviji National Geographic Slovenija. Tako je nastal dokumentarni film Ptice jezer, njihova vrnitev. Avtor namreč odstira osupljive podrobnosti iz življenja ptic, od katerih mnoge živijo v neposredni bližini ljudi, a jim ne pridejo tako rekoč nikoli pred oči.

Scenarist
Matej Vranič

Producent
Matej Vranič

Direktor fotografije
Matej Vranič

Kamera
Matej Vranič
Jernej Župevc
Andrej Voje
Denis Horvat

Asistentka kamere
Karmen Skornšek

Operaterji drona
Matej Nareks
Tadej Živko
Boris Branović

Fotografija
Matej Vranič

Asistentka produkcije
Karmen Skornšek

Arhivske fotografije
Lojze Ojsteršek
Rudi Ramšak

Montaža in barvna korektura
Matej Vranič (film)
Matej Nahtigal (napovednik)

Grafika
Džezz produkcija
Media Vibre
Jernej Župevc

Ilustracije
Matevž Urbančnik

Skladatelj filmske glasbe
Leon Firšt

Zvok
Matej Vranič
James Lidster
Joost van Bruggen
The British Library
Prirodoslovni muzej Slovenije – Tomi Trilar
Pond5

Foley
Matej Vranič

Oblikovalec zvoka
Borut Justin

Pripovedovalec
Philip Burt (Angleški film, napovednik)
Jure Longyka (Slovenski film, napovednik)

Pisec zgodbe
Marjan Žiberna

Prevajalka
Nina Mesner

Lektor (angleški jezik)
Julian Kenneth Hoffman
Julia Henderson

Znanstvena strokovna pomoč
Dr. Davorin Tome
Dr. Tomi Trilar

Produkcija
Fotokom

PTICE JEZER NJIHOVA VRNITEV
Dokumentarni film

Tehnični podatki
Full HD 1080p
color 25fps
stereo sound

  • JUMPING FROGS – kratek film o prehranjevalnih navadah zelenih žab

  • Izpust risa Goruja v naravo – LIFE Lynx / dokumentarni film

  • SOKOLARJENJE NA SLOVENSKEM – Hunting with falcon & goshawk